Choose language

Allt om kredittid

Vad betyder kredittid?

Kredittid innebär den tid du ger dina kunder att betala för sina inköp från dig. Om du får betalt samtidigt som du säljer en vara eller tjänst så innebär det noll dagar i kredittid, medan om du ger dina kunder 30 dagars betalningsvillkor via faktura och de betalar i tid, då är kredittiden 30 dagar.

Vad är normal kredittid?

30 dagar som betalningsvillkor (kredittid) är det vanligaste vid försäljning mellan företag, föreningar och offentlig sektor. Tyvärr vet vi dock att många säljande företag i praktiken ger sina kunder betydligt längre kredittid, vilket påverkar deras resultat och möjlighet att växa på ett lönsamt sätt.

Hur räknar man ut genomsnittlig kredittid?

Räkna samman alla dina fakturor (kundfordringar) som du ännu inte fått betalt för. Dela den summan med ditt företags omsättning inklusive moms och multiplicera med 360. Det tal du får, till exempel 50, är ditt företags genomsnittliga kredittid som du ger dina kunder i verkligheten.

Exempel
Obetalda fakturor är 650 000 kr och omsättningen är 5 miljoner kronor.
650 000 kr / 5 000 000 kr) * 360 = 46.8 dagar har du i genomsnittlig kredittid.

Varför är kredittid viktigt vid försäljning?

När du säljer så kräver många kunder att få betala på faktura. Det innebär att de får betala senare och du ger dem en kredit. Genom att ge dem möjlighet att betala på faktura så möjliggörs fler köp och högre belopp som kunderna kan köpa för, men det gör också att du binder pengar i dina kundfordringar som du inte kan använda till att få företaget att växa eller betala dina egna leverantörsfakturor. Det påverkar din verksamhet negativt att inte ha pengar som du kan använda för att skapa lönsamhet eller öka ditt företags resultat.

Tips: Erbjud dina kunder att betala på faktura, utan att det påverkar ditt företags likviditet (din kredittid blir en dag): sälj fakturor till Visma Finance, antingen via ditt bokföringsprogram eller via din e-handel.

Varför är kredittid viktigt vid inköp?

Genom att få betala senare kan du planera ditt kassaflöde och genom det säkerställa att du använder företagets pengar på bästa sätt. Det ger oftast även ditt företag en större köpkraft eftersom du hinner samla på dig mer pengar, vilket i sin tur kan innebära bättre priser från dina leverantörer.

Utöver att kunna köpa mer när du får betala senare så är det även ett sätt att skapa trygghet i ditt företags ekonomi. Att ha pengar på kontot för oförutsedda händelser och kostnader skapar trygghet.

Tips: Välj själv när du vill betala fraktkostnader. Vi erbjuder flexibel kredittid kopplad till din frakt, så du kan betala frakten när dina kunder betalat till dig. Läs mer om förlängd kredittid på frakt här.

Hur mycket pengar har jag bundit i mina kundfakturor (på grund av kredittid)?

Du räknar ut det genom att ta din omsättning (inklusive moms), multiplicerar det med antal dagar du har som kredittid och delar med 360.

Exempel
Omsättningen är 5 miljoner kronor, med 30 dagars betalningsvillkor (alla kunder betalar i tid)

(5 000 000 kr * 30 dagar / 360) = 416 667 kronor som du i snitt binder i kundfakturor.

Hur lång kredittid ger jag mina kunder idag?

Säg att du alltid ger dina kunder 30 dagar i betalningsvillkor. Arbetet som ska faktureras genomfördes 7 dagar innan du faktiskt skickar fakturan. Samtidigt är din kund 8 dagar sen med sin betalning. Du känner säkert igen dig.

Totalt blir det en kredittid på 45 dagar: 30 dagars betalningsvillkor + 7 dagar innan fakturering sker + 8 dagar sen betalning.

Du har då gett dina kunder en kredittid på 45 dagar, trots att du har 30 dagar som betalningsvillkor. Det är värt att tänka på, då man ofta har perioder i månaden med sämre likviditet. Att få betalt i tid är viktigt. Precis lika viktigt är det att försöka fakturera så snart som arbetet är genomfört, varorna skickade eller tjänsten genomförd.

Säljer du online? Använder du vår betallösning för e-handel så sker fakturering så snart du aktiverar ordern, helt automatiskt, och du får betalt nästa bankdag.

Vilken kredittid ska jag erbjuda kunder?

Det allra vanligaste är att ge sina kunder 30 dagars kredittid (betalningsvillkor). Säljer du till företag, föreningar och offentlig sektor såsom kommuner så ställer de ofta krav att de ska få betala på 30 dagar. Samtidigt vet du att kredittiden har en stor påverkan på ditt företags likviditet och möjligheter att öka ditt företags resultat. Därför är det viktigt att du funderar på hur ditt företag på bästa sätt kan optimera tillfället när ditt företag får betalt, utan att det har en negativ påverkan på din försäljning.

Tips: Sälj dina fakturor så får du betalt snabbare samtidigt som dina kunder behåller sina betalningsvillkor.


Visma Finance AB erbjuder företag att välja när de vill få betalt vid försäljning och få betalt vid inköp. Läs mer om våra tjänster här.

Andra blogginlägg